Ekonomik saldırılardan bu girişimcilerle korunabiliriz

2020-11-03

Adana’da lavanta yetiştiren İrfan Yüksek, yağını kilosu 100 avro fiyatla satıyor. Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, “Ekonomimize yapılan saldırılardan bu girişimcilerle korunabiliriz” dedi.

 

Adana’nın Karaisalı ilçesinde 10 dönümlük arazide lavanta yetiştiren girişimci Ziraat Mühendisi İrfan Yüksek, kendi tesislerinde ürünün yağını çıkarıp kilosu 100 avrodan satıyor. Lavanta bahçesini ve yağ tesislerini ziyaret eden Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, ekonomiye yapılan saldırıların bu tür girişimler ve girişimciler sayesinde sonuçsuz kalacağını söyledi. Özden, Çukurova Bölgesi’nin yüksek katma değerli tarımsal ürünlerle sayısız fırsatlar sunduğunu da vurguladı.

 

TIBBİ AROMATİK BİTKİLERDE FIRSAT

Özellikle tıbbi aromatik bitkilerde Çukurova’nın hem verimli toprak yapısına hem de güçlü bir ar-ge altyapısına sahip olduğunu belirten GED Başkanı Özden, genç girişimcilere, bu alana yönlenmelerini önerdi. Özden, “Çok sayıda ürün çeşidi bulunan tıbbi aromatik bitkilerde üretime lavanta ile başlanabilir. Bu ürün parfümeriden ilaca, kozmetikten gıdaya kadar birçok alanda kullanılabilir” dedi.

 

BAŞARI ÖYKÜLERİ YAZILMALI

Dünyanın en bereketli Çukurova topraklarında genellikle düşük katma değerli üretim gerçekleştirildiğini belirten Özden, “Genç girişimcilere yeni alanlar açmak zorundayız. İlaç ve kozmetik sektöründe Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi ve ÇÜ Ceyhan Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nün de desteğiyle bu alanda yeni girişimcilere ve başarı öykülerine fırsat sunmalıyız” diye konuştu.

 

HOBİ OLARAK BAŞLAMIŞTI

Girişimci Ziraat Mühendisi İrfan Yüksek ise, lavanta yetiştiriciliğine hobi olarak başladığını, fideleri Bulgaristan’dan getirttiğini belirtti. 10 dönümlük arazi üzerinde lavanta ektiğini kaydeden Yüksek, bu yıl hasat yapacağını vurguladı. Lavanta çiçeklerinin yağını çıkardığı bir de tesis kurduğunu ifade eden Yüksek, “Bir dönümden bir tonluk çiçek alıyoruz. Bir tonluk çiçekten de ortalama 25 kilogramlık lavanta yağı elde ediyoruz” diye konuştu.

 

KATMA DEĞERİ ARTIRILABİLİR

Ziraat Mühendisi Yüksek, kilosunu 100 avro fiyatla satmak üzere bir firmayla anlaşma yaptığı lavanta yağının dünya piyasalarında en çok işlem güren 15 uçucu yağdan biri olduğunu da dile getirdi. İrfan Yüksek, “Bu yağı işleyip yüksek katma değerli ürünlere dönüştürürsek, kilogramda 100 avro yerine bin avro da kazanabiliriz. Bunun içinse yetiştirici ve işleyici girişimcilerin teşvik edilmesine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. Yüksek, lavanta yetiştiriciliğinin birçok tarım ürününden daha kolay bir iş olduğunu da sözlerine ekledi.

İŞ FİKRİ OLAN GENÇLER ADANA'DA BÜYÜYECEK
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, “İnovasyona, katma değeri yüksek üretime ve markaya yönelik iş fikri olan gençlerimize sahip çıkarak bu kenti büyüteceğiz” dedi.
Potansiyeli girişimciler harekete geçirecek
Adana Ticaret Borsası ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Çukurova’nın potansiyelini büyütecek esas unsurun girişimciler olacağını belirterek, “Gençlerimizi kendi bölgesinde başarılı girişimciler olarak yetiştirir, burada markalar çıkarmalarını sağlarsak büyümemiz hızlanacak” dedi.
“Girişimciye her kurum sahip çıkmalı”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, iş fikri olan girişimciye bir ya da birkaç kuruluşun değil, ilgili her kurumun destek vermesi gerektiğini söyledi.
{"type":8,"message":"Undefined index: REQUEST_SCHEME","file":"\/home\/gedorgtr\/htdocs\/ged.org.tr\/App\/Main\/Views\/news-details.php","line":8}