Katma değer üretirsek ‘altın’a gerek kalmaz

2020-11-03

İktisatçı Prof. Dr. Emre Alkin, “döviz kurlarının baskısından kurtulmak için ‘altın’ endeksli adımlar atılması” önerisiyle ilgili olarak, “Altının gram fiyatını belirleyen yine dolar kuru. Çıkış yolu, katma değeri yüksek üretimler yapmak ve ihracatın kilogram değerini artırmak” dedi.

 

Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin (GED) Dünya Fikri Mülkiyet Günü kapsamında düzenlediği ‘Ekonomide Nereden Geldik Nereye Gidiyoruz?’ etkinliğinde konuşan Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, “döviz baskısından kurtulmak için ‘altın’ endeksli adımlar atılması” önerisine ilişkin görüşlerini paylaştı. Altının gram fiyatının dövize endeksli olarak belirlendiğini söyleyen Prof. Alkin, dolayısıyla ‘döviz yerine altın’ adımının kurtuluş için yeterli olmayacağını ifade etti. Prof. Alkin, “Eğer döviz kuru baskısından tamamıyla kurtulmak istiyorsak, katma değeri yüksek üretimler gerçekleştirmeli, böylece ürünümüzün ihracat kilogram bedelini artırmalıyız” diye konuştu.

 

İCATLAR PATENTLE BULUŞURSA ANLAM KAZANIR

ABD Adana Konsolosluğu işbirliğiyle Divan Adana Otel’de gerçekleştirilen etkinlikte konuşan GED Başkanı Esra Özden, iş fikirlerinin, yeniliklerin ve icatların eğer patent ve tescille buluşursa anlam kazanacağını belirtirken, “Girişimcilerimiz, tüm inovasyon faaliyetlerinden elde edilen değeri koruyabilmeleri için, fikri ve sınai mülkiyet hakları konusuna tam hâkim olmalı. Bu konuyu şirket stratejilerine entegre etmeliler. Bu alanda yapılacak faaliyetler, hem teknik hem hukuki hem de finansal yönleri ile disiplinin çalıştırılmasını şart koşuyor” dedi. Ekonomi yönetiminin yeni dönem için petrokimya, ilaç, bilişim gibi alanlarda ithal ikame ürünlerin üretimine teşvik verileceğini açıklamasının kendileri açısından sevindirici olduğunu sözlerine ekleyen Özden, “Ülke olarak iki yıl önce büyük bir badire atlattık. Bugün güneyimizde savaşıyoruz. Dünyada da hayli ilginç gelişmeler var. Böylesine zor bir dönemde güçlü, istikrarlı, uzun vadeli bir hükümete ihtiyaç duyulacak.

 

Milletimize güvenmeliyiz. Sandığa, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne sıkı sıkıya sarılmalıyız. 24 Haziran seçimlerinin ülkemiz için hayırlar getirmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İş dünyası temsilcileri ve gençlerin de ilgiyle izlediği, ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht ve Ekonomi İşleri Konsolosu Kara Babrowski’nin de katıldığı etkinlikte ayrıca Sınai Mülkiyet Uzmanı Mustafa Dalkıran ‘Fikri Mülkiyet Hakları Önemi ve Korunması’, Av. Fatma Gülşen Tıraş ‘Fikri Mülkiyet ve Hukuk’, Endüstri Mühendisi Çiğdem Sezer ‘Çocuk ve Fikri Mülkiyet Hakları’ konularında sunumlar yaptı.

İŞ FİKRİ OLAN GENÇLER ADANA'DA BÜYÜYECEK
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, “İnovasyona, katma değeri yüksek üretime ve markaya yönelik iş fikri olan gençlerimize sahip çıkarak bu kenti büyüteceğiz” dedi.
Potansiyeli girişimciler harekete geçirecek
Adana Ticaret Borsası ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Çukurova’nın potansiyelini büyütecek esas unsurun girişimciler olacağını belirterek, “Gençlerimizi kendi bölgesinde başarılı girişimciler olarak yetiştirir, burada markalar çıkarmalarını sağlarsak büyümemiz hızlanacak” dedi.
“Girişimciye her kurum sahip çıkmalı”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, iş fikri olan girişimciye bir ya da birkaç kuruluşun değil, ilgili her kurumun destek vermesi gerektiğini söyledi.
{"type":8,"message":"Undefined index: REQUEST_SCHEME","file":"\/home\/gedorgtr\/htdocs\/ged.org.tr\/App\/Main\/Views\/news-details.php","line":8}