Türkiye kendine döşenen raylardan çıktı

2020-11-03

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), Adana’da düzenlediği zirvede alanında başarılı girişimcileri bir araya getirdi. GED Başkanı Esra Özden, yeni Türkiye’nin kendine döşenen raylardan çıktığını belirterek, “Hem ray döşeyip hem yol almak kolay olmayacak ama biz yenilikçi girişimcilerimizle bu zorluğun üstesinden geleceğiz” dedi.

Girişimci adaylarını mentor, melek yatırımcı ve ilgili kurumlarla bir araya getirerek inovatif girişimler ortaya çıkarmayı hedefleyen Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), Türkiye’nin içeriği en zengin girişimcilik zirvelerinden birini Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) gerçekleştirdi. Ana temasının ‘yenilikçi girişimcilik’ olan zirvenin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz üstlenirken; Groseri Market Yönetici Ortağı Levent Uğurses, Viral King CEO’su Kemal Apaydın, Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Ergin Turan, Reengen Genel Müdürü Şahin Çağlayan ve Temsa Pazarlama ve İnovasyon Müdürü Mert Umut Özkaynak kendilerinin ve kurumlarının girişimcilik hikâyelerini anlatan sunumlar yaptı. Dr. Şeref Oğuz, GED’in ilk onursal üyesi olurken, üyelik belgesini Esra Özden’in elinden aldı. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN İNOVASYON
Zirvenin açılışında konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, inovatif girişimciliğin hem şirketlerin hem de ülkenin sürdürülebilir büyümesi için önemli bir kriter olduğunu vurguladı. Kıvanç, dünyanın özellikle teknolojik anlamda önemli değişim içinde olduğunu, yaşanan bu değişimin eğitimden üretime, sosyal yaşamdan iş yapış şekillerine kadar birçok unsuru etkilediğini belirtti. 

‘RAYINI KENDİ DÖŞEDİĞİ BİR LOKOMOTİF GİBİ…’
GED Başkanı Esra Özden de, Türkiye’nin 2023 hedeflerine doğru yol alırken en önemli itici gücün katma değer yaratan girişimler olacağını ifade etti. Konuşmasına, “Türkiye ne 25 yıl önceki Türkiye, ne de dünya 25 yıl önceki dünya” şeklinde başlayan Özden, “25 yıl önceki Türkiye, kendisine döşenen ‘istikameti belli’ ray üzerinde, dura kalka ilerleyen bir lokomotife benziyordu. Bugünün Türkiye’si farklı… Bugün Türkiye, istikametini kendi belirlediği, hatta rayını kendi döşediği ve hızla ilerlemek zorunda olduğunu bilen bir lokomotife benziyor” dedi.

‘TÜNEL KAZACAĞIZ, KÖPRÜ KURACAĞIZ’
“Dolayısıyla biliyoruz ki hem ray döşeyip hem hızla yol almak kolay olmayacak. Türlü engeller çıkacak. Önümüze dağ gelecek, tünel kazmak zorunda kalacağız. Deniz çıkacak, köprüler kurmak zorunda kalacağız” diyen Özden, şöyle devam etti: “Biz çok sıkıntılar çektik. Daha da çekebiliriz. Ama çocuklarımıza lider bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Hepimiz, bağımsız, sözü dinlenen, daha yaşanabilir, hukukun üstün olduğu, tertemiz, ekonomiden sanata spora akla gelen her alanda lider bir Türkiye istiyoruz. Elbette sadece istemek yetmiyor. Kendi yolunu inşa ederek belirlediği hedefine ulaşmak isteyen Türkiye yalnız kalabilecek, ağır bedeller ödemek zorunda kalabilecek. Bunları göze alacağız. Böyle bir süreçte daha çalışkan olmak, daha üretken olmak zorundayız. Katma değeri yüksek üretime, markaya ve bunlarla daha geniş bir coğrafyada adımızdan bahsettirmek zorundayız.”

TECRÜBELER PAYLAŞILDI
Girişimcilik Zirvesi’nde Dr. Şeref Oğuz ‘2023’e Doğru Yenilikçi Girişimcilik’, Levent Uğurses ‘Madalyonun Tersi Girişimciliğin Düzü’, Kemal Apaydın ‘Ceyhan’dan Silikon Vadisi’ne’, Ergin Turan ‘Tahtadan İnovasyon’, Şahin Çağlayan ‘Üstel Girişimcilik’, Mert Umut Özkaynak ‘Oynaya Oynaya Yenilik’ konularını ele aldı. Zirvede Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ve çok sayıda iş insanı hazır bulundu. 

İŞ FİKRİ OLAN GENÇLER ADANA'DA BÜYÜYECEK
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, “İnovasyona, katma değeri yüksek üretime ve markaya yönelik iş fikri olan gençlerimize sahip çıkarak bu kenti büyüteceğiz” dedi.
Potansiyeli girişimciler harekete geçirecek
Adana Ticaret Borsası ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Çukurova’nın potansiyelini büyütecek esas unsurun girişimciler olacağını belirterek, “Gençlerimizi kendi bölgesinde başarılı girişimciler olarak yetiştirir, burada markalar çıkarmalarını sağlarsak büyümemiz hızlanacak” dedi.
“Girişimciye her kurum sahip çıkmalı”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, iş fikri olan girişimciye bir ya da birkaç kuruluşun değil, ilgili her kurumun destek vermesi gerektiğini söyledi.
{"type":8,"message":"Undefined index: REQUEST_SCHEME","file":"\/home\/ged\/htdocs\/ged.org.tr\/App\/Main\/Views\/news-details.php","line":8}